Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας..

 

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

 

Εισαγωγή                                                                                                    

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του νηπιαγωγείου μας λαμβάνοντας υπόψη την εγκύκλιο με  Αρ. Πρωτ.: Φ7/99728/Δ1/4-9-2024 με θέμα: «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2024-2025» , επιδιώκει να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες που είναι απαραίτητες για να πραγματοποιείται όσο καλύτερα γίνεται το έργο του σχολείου και να επιτυγχάνονται όσο γίνεται καλύτερα οι στόχοι που θέτουμε κάθε φορά ως σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, βοηθητικό προσωπικό, γονείς) .

 

Σύνταξη, έγκριση και τήρηση του Κανονισμού.

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάχθηκε  με το υπ αρ 13/8-10-2024  πρακτικού ύστερα από εισήγηση της Προϊσταμένης κ. Παρασκευάκη Ελευθερίας με τη συμμετοχή όλων των μελών του Συλλόγου Διδασκόντων, κ.  Ξανθάκη Μαρίας νηπιαγωγού ΕΑΕ, κ. Καρδαμάκη Ζαχαρία  σχολικού νοσηλευτή ,κ Λυμπέρη Δήμητρας  εκπαιδευτικού ΠΕ06  και του εκπροσώπου του Δήμου  Χανίων κ. Βλαζάκη  Νικολάου .  Κοινοποιείται στην οικεία Δ/νση Εκπ/σης  εγκρίνεται από τη Σύμβουλο Εκπ/σης Παιδαγωγικής Ευθύνης ΠΕ60 1ης Ενότητας Ν. Χανίων κ. Αυγουστάκη Αικατερίνη  καθώς και από τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης και αναρτάται μετά την έγκριση στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου.

 

Ταυτότητα και όραμα του σχολείου μας

 

Το 12ο Νηπιαγωγείο Χανίων βρίσκεται επί της οδού Αγαθαγγέλου Νινολάκη στο σχολικό συγκρότημα του Κουμπέ.. Είναι οργανικά διθέσιο αλλά λειτουργεί ως μονοθέσιο ( υποχρεωτικό πρωινό πρόγραμμα). Η Προϊσταμένη μαζί με το προσωπικό του νηπιαγωγείου , λαμβάνοντας υπ’ όψη τους στόχους και τα αναλυτικά προγράμματα του υπουργείου παιδείας έχουν ως όραμα -στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών μέσα σε ένα δημιουργικό, ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον με μότο  « Όλοι μαζί μπορούμε ..»

Το 12ο Νηπιαγωγείο συστεγάζεται με τα 18ο και 26ο Νηπιαγωγεία Χανίων καθώς και με τα 12ο και 18ο Δημοτικά Σχολεία Χανίων. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία και τα συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία έχουν τη διοικητική τους αυτοτέλεια και τις ίδιες προϋποθέσεις, τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Λειτουργούν με τις ίδιες συνθήκες ωραρίου εργασίας, χρήσης γραφείων, αιθουσών, αύλειου χώρου και λοιπών χώρων και παίρνονται τα μέτρα εκείνα που εξασφαλίζουν την ισοτιμία των σχολείων και τη φοίτηση των μαθητών σε ισοπληθή τμήματα.   Στα συστεγαζόμενα σχολεία με απόφαση των Συλλόγων Διδασκόντων μπορούν να πραγματοποιούνται κοινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

 

Άρθρο 1. Βασικές αρχές και στόχοι του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας                                                                                                  

Ο Κανονισμός, περιλαμβάνει όρους και κανόνες, κατανομή αρμοδιοτήτων και ευθυνών, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας .Όλα τα παραπάνω συντελούν στη διαμόρφωση ενός παιδαγωγικού και διδακτικού κλίματος που βοηθά στην μεθοδική και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου.

Βασικοί στόχοι του Κανονισμού είναι οι μαθητές να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους, να διαπαιδαγωγηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναπτύσσοντας δεξιότητες ( αυτοέλεγχος, συνεργασία, κοινωνικοποίηση, σεβασμός, αποδοχή κ.λπ. ) οι οποίες έχουν βασικό και κυρίαρχο ρόλο στη μαθησιακή διαδικασία και ταυτόχρονα αποτελούν δεξιότητες ζωής.

Μέσω των κατευθύνσεων του επιδιώκεται:

       Να εξασφαλίζεται ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για να πραγματοποιείται με επιτυχία το εκπαιδευτικό έργο και η απρόσκοπτη συμμετοχή όλων των νηπίων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

       Να αναπτύσσεται κατάλληλο κλίμα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του κάθε μαθητή χωριστά αλλά και όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

       Να διασφαλίζεται η σωματική και ψυχική υγεία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας.

       Να δημιουργείται πλαίσιο συνθηκών για ουσιαστική μάθηση και εργασία.

 

 

Άρθρο 2. Λειτουργία του Σχολείου                                                            

I. Διδακτικό ωράριο

Η έναρξη, η λήξη, η διάρκεια μαθημάτων του βασικού υποχρεωτικού προγράμματος , τα διαλείμματα, ο χρόνος διδασκαλίας ανά διδακτική ώρα καθώς και η έναρξη και λήξη του διδακτικού έτους καθορίζονται από τις κείμενες διατάξεις και αποφάσεις του ΥΠΑΙΘΑ.  

      Για το σχολικό έτος 2024-2025 το πρόγραμμα του σχολείου, διαμορφώνεται ως εξής:

 

Υποχρεωτικό πρόγραμμα

Υποδοχή των μαθητών και των μαθητριών στο σχολείο: 8.15πμ - 8:30π,μ.

Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος- αποχώρηση μαθητών και μαθητριών: 13:00 μμ.

 

Κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για να γίνει η ομαλή προσαρμογή των μαθητών δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας (παρ. 7, άρθρο 2, Π.Δ. 79/2017). Επίσης, προβλέπεται η μεταφορά ωραρίου εργασίας σε απογευματινές ώρες έως δύο φορές στη διάρκεια του σχολικού έτους για την οποία ενημερώνονται η Σύμβουλος Εκπ/σης ΠΕ60 1ης Ενότητας Ν. Χανίων και η Διευθύντρια Εκπαίδευσης (άρθρο 16, παρ. 10 Π.Δ. 79/2017).

 

II. Προσέλευση και αποχώρηση μαθητών/μαθητριών

 

Η ώρα προσέλευσης των μαθητών είναι 08:15πμ έως 08:30πμ. Η ώρα αποχώρησης 13:00μμ. από την πόρτα επί της οδού Πολυρρηνίας. Οι είσοδοι του σχολείου κλείνουν το πρωί στις 8:30 π.μ. και το μεσημέρι αμέσως μετά την αποχώρηση των νηπίων.

Η έγκαιρη προσέλευση και η ελεγχόμενη αποχώρηση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση του διδακτικού έργου και την εύρυθμη λειτουργία του νηπιαγωγείου και διασφαλίζει την ασφάλεια των νηπίων αλλά και του προσωπικού του σχολείου.

        Οι μαθητές σε καμία περίπτωση δεν αποχωρούν από το σχολείο πριν τη λήξη του ωραρίου. Αν παρουσιαστεί ανάγκη έκτακτης αποχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (π.χ. ασθένεια), ενημερώνεται ο γονέας/κηδεμόνας για να προσέλθει στο νηπιαγωγείο και να συνοδεύσει το παιδί στο σπίτι του, αφού προηγουμένως συμπληρώσει το σχετικό έντυπο (υπεύθυνη δήλωση). Εάν κάποιος κηδεμόνας χρειαστεί, για ειδικό λόγο να πάρει το παιδί του πριν τη λήξη των μαθημάτων, χρειάζεται να ενημερώσει εγκαίρως την Προϊσταμένη και να συμπληρώσει σχετικό έντυπο όπου θα αναγράφονται οι λόγοι (υπεύθυνη δήλωση).

Οι εκπαιδευτικοί υποδέχονται τα νήπια στην είσοδο του σχολείου και οι γονείς/κηδεμόνες-συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου προσέλευσης νηπίων δεν παρευρίσκεται κανένας χωρίς άδεια στον χώρο του σχολείου.

Προκειμένου να διευκολυνθεί, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η ομαλή προσαρμογή των μαθητών/τριών δύναται να εφαρμόζεται ευέλικτο ωράριο παραμονής στο Νηπιαγωγείο κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες λειτουργίας για τα νήπια και προνήπια που φοιτούν για πρώτη φορά στο Νηπιαγωγείο (παρ. 7, άρθρο 2, Π.Δ. 79/2017)

Οι κηδεμόνες προσέρχονται έγκαιρα για την παραλαβή των νηπίων και παραμένουν έξω από τις εισόδους του σχολείου, χωρίς να παρεμποδίζουν τη διαδικασία αποχώρησης.

 

III.  Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Σχολείου

 

Το Νηπιαγωγείο εφαρμόζει το Ωρολόγιο Πρόγραμμα, όπως αυτό ορίζεται από τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘΑ. Συντάσσεται με ευθύνη της Προϊσταμένης του νηπιαγωγείου και εξειδικεύεται από το σύλλογο διδασκόντων. Υποβάλλεται προς έγκριση στον Προϊστάμενο/Προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων της οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε τρία αντίγραφα . Ένα θεωρημένο αντίγραφο αναρτάται σε εμφανές σημείο και στο ιστολόγιο του νηπιαγωγείου.

Για τα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία ισχύουν οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

 

 

Άρθρο 3. Σχολική και Κοινωνική Ζωή                                                      

Ι. Φοίτηση

Η φοίτηση των μαθητών είναι υποχρεωτική και εποπτεύεται από την εκπαιδευτικό της τάξης, η οποία καταγράφει τις καθημερινές απουσίες και από την Προϊσταμένη που τις καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα του ΥΠΑΙΘΑ. Η ελλιπής φοίτηση και μάλιστα χωρίς σοβαρό λόγο, δυσχεραίνει τόσο το σχολικό έργο όσο και την πρόοδο των νηπίων. Την ουσιαστική αλλά και την τυπική ευθύνη απέναντι στο σχολείο και την πολιτεία για τη φοίτηση των νηπίων, φέρουν κατά το νόμο οι κηδεμόνες τους.

II.  Σχολικοί χώροι

 

 Ένας από τους στόχους του σχολείου είναι η καλλιέργεια της αίσθησης της ευθύνης στους μαθητές σε ό,τι αφορά την ποιότητα του σχολικού χώρου. Καθαρά και συντηρημένα κτίρια - αίθουσες, εργαστήρια, παραρτήματα, ο αύλειος χώρος- διαμορφώνουν τον περιβάλλοντα χώρο μέσα στον οποίο είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί η ψυχή τους. Φθορές, ζημιές και κακή χρήση της περιουσίας του σχολείου αποδυναμώνουν τις εκπαιδευτικές δυνατότητές του και οδηγούν στην αντίληψη της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας. Στις περιπτώσεις εκείνες, όπου αποδεδειγμένα η φθορά αποδίδεται σε συγκεκριμένο μαθητή η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον μαθητή ή τον κηδεμόνα του. Αν ο μαθητής ή ο κηδεμόνας του δεν αποκαταστήσει τη ζημιά εντός 5 ημερών, η σχολική μονάδα ενημερώνει τον οικείο Δήμο ή τη Σχολική Επιτροπή, που αναλαμβάνει την αποκατάσταση και ζητά αποζημίωση από τον μαθητή ή τον κηδεμόνα του. Αν δεν καταβληθεί το ποσό, προβλέπεται βεβαίωση οφειλής και είσπραξη σύμφωνα με το νόμο.

 

         Διάλειμμα

      Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τα νήπια βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί από το  Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από τις εκπαιδευτικούς οι προκαθορισμένοι χώροι παραμονής των νηπίων.

Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων όπου τα νήπια αλληλοεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν απευθύνονται στις εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα στα νήπια του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου.

 

 

III.   Σχολικό πρόγραμμα

Η φοίτηση στο Νηπιαγωγείο αποτελεί το πιο σημαντικό βήμα στη ζωή του παιδιού για τη μάθηση, την προσωπική ανάπτυξη και κοινωνικοποίησή του. Οι μαθητές  παρακολουθούν και συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία σεβόμενοι τους κανόνες του σχολείου, όπως διαμορφώνονται από τους ίδιους και τους εκπαιδευτικούς της τάξης, όπως και το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση.

Τα παιδιά μαθαίνουν να συν-εργάζονται, να δημιουργούν, να αλληλοεπιδρούν, να αυτενεργούν και να είναι υπεύθυνα. Η συνεργασία μεταξύ κηδεμόνων και εκπαιδευτικών έχει κοινό στόχο την υγιή ανάπτυξη παιδιών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα.

 

IV.Συμπεριφορά Δικαιώματα Υποχρεώσεις                  Η Προϊσταμένη

     Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων και των μαθητών και είναι υπεύθυνη, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, για την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

     Ενημερώνει τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία του Σχολείου και τις αρμοδιότητες του Συλλόγου Διδασκόντων.

     Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς.

     Είναι υπεύθυνη, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του Νηπιαγωγείου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.

     Έχει την ευθύνη για τη διαμόρφωση θετικού κλίματος στο σχολείο, για την ανάπτυξη αρμονικών σχέσεων ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

     Ορίζει ομάδα δράσης για την πρόληψη βίας η οποία αποτελείται από το εκάστοτε  προσωπικό του νηπ/γείου.

 

Οι εκπαιδευτικοί

     Εκπαιδεύουν τους μαθητές, σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της προσχολικής εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής και με την καθοδήγηση των Στελεχών της Εκπαίδευσης.

     Προετοιμάζουν καθημερινά και οργανώνουν την εκπαιδευτική διαδικασία, εφαρμόζοντας σύγχρονες και κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας, με βάση τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των μαθητών.

     Συνεργάζονται με τους μαθητές, σέβονται την προσωπικότητά τους, καλλιεργούν και εμπνέουν σ’ αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.

     Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους κηδεμόνες των μαθητών, και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη συμπεριφορά και την εξέλιξη των παιδιών τους.

     Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική .Λαμβάνουν υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο τους και με κατάλληλες ενέργειες αντιμετωπίζουν πιθανά προβλήματα.

     Συμβάλλουν στην εμπέδωση ενός ήρεμου, θετικού, συνεργατικού, συμπεριληπτικού, εποικοδομητικού σχολικού κλίματος

     Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

     Συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και οι οικογένειές τους

     Συνεργάζονται με την Προϊσταμένη, τους γονείς και τα αρμόδια Στελέχη Εκπαίδευσης για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών/μαθητριών.

     Ανανεώνουν και εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους, σχετικά με τις επιστήμες της αγωγής τόσο μέσω των διάφορων μορφών επιμόρφωσης, που παρέχονται θεσμικά από το σύστημα της οργανωμένης εκπαίδευσης, όσο και μέσω της ενδοσχολικής επιμόρφωσης ή και της αυτοεπιμόρφωσης.

Οι μαθητές /τριες

  Στο νηπιαγωγείο μας οι μαθητές μας καλούνται να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν βασικές ικανότητες, ως έναν συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων, που θα τους βοηθήσουν να συμμετέχουν αποτελεσματικά στα διάφορα περιβάλλοντα και στους ρόλους που αναλαμβάνουν και θα κληθούν να αναλάβουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Τέτοιες ικανότητες είναι η επικοινωνία, η δημιουργική και κριτική σκέψη, η προσωπική ταυτότητα και αυτονομία, οι κοινωνικές ικανότητες και οι ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη. Για την κατάκτηση των παραπάνω στόχων αξιοποιούνται το αυθόρμητο και οργανωμένο παιχνίδι, οι ρουτίνες, καταστάσεις από την καθημερινή ζωή, οι διερευνήσεις και το οργανωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, πάντα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων, στελεχών της εκπαίδευσης και θεσμικών φορέων.

Γονείς και κηδεμόνες

-  Φροντίζουν ώστε το παιδί να έρχεται έγκαιρα και ανελλιπώς στο σχολείο και να ενημερώνουν σε περίπτωση απουσίας του.

-  Διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις, έντυπες ή ηλεκτρονικές, ώστε να ενημερώνονται για θέματα λειτουργίας του Σχολείου.

-   Συνεργάζονται αρμονικά σε προσωπικό επίπεδο με την Προϊσταμένη και τον Σύλλογο των Διδασκόντων για θέματα που αφορούν τους μαθητές/μαθήτριες.

-     Ενημερώνουν έγκαιρα και προσκομίζουν τα σχετικά έγγραφα, αν υπάρχουν, για κάθε ειδικό θέμα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους - θέματα υγείας, ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες ή ανάγκες, θέματα οικογενειακής και κοινωνικής κατάστασης - τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την επίδοση, τη φοίτηση και συμπεριφορά του παιδιού και ζητούν τη συνδρομή του σχολείου.

 

 

 

V.   Παιδαγωγική αντιμετώπιση των προβλημάτων

 Παιδαγωγικά ζητήματα αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας των γονέων με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, την Προϊσταμένη, τον Σύλλογο Διδασκόντων, τη Σύμβουλο Εκ/σης  Παιδαγωγικής Ευθύνης ΠΕ60 1ης Ενότητας ν. Χανίων και ενδεχομένως θεσμοθετημένους φορείς, προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και πριν από οποιαδήποτε απόφαση, λαμβάνεται υπόψη η βασική αρχή του σεβασμού της προσωπικότητας και των δικαιωμάτων του παιδιού. Οι σωματικές ποινές δεν επιτρέπονται. Όταν  παιδιά εκφράζουν παράπονα για το σχολείο ή για τους συμμαθητές τους τα ακούμε προσεκτικά, χωρίς να παίρνουμε άμεσα θέση, αν δεν βεβαιωθούμε πώς έχει το θέμα. Να μην μας διαφεύγει ότι συχνά τα παιδιά προκειμένου να δικαιολογηθούν ή επειδή αντιλαμβάνονται τα γεγονότα με τρόπο διαφορετικό από ό,τι εμείς οι μεγάλοι, μεταφέρουν ανακρίβειες  ή παρουσιάζουν τη μισή αλήθεια, και όσο γίνονται πιστευτά τόσο συνεχίζουν.  Στη συνέχεια απευθυνόμαστε στο Σχολείο για να ακούσουμε τι έχει συμβεί, στην περίπτωση που το παράπονο έχει να κάνει με αυτό, ή να αναλάβει τη διερεύνηση και τη διευθέτηση του θέματος, αν στο περιστατικό εμπλέκεται και άλλο παιδί. Τα αρνητικά σχόλια προς το σχολείο, έστω και άθελά μας, βλάπτουν και το παιδί μας. Δεν στρεφόμαστε εναντίον άλλου παιδιού ή της οικογένειάς του. 

IV.            Η αντιμετώπιση και η επίλυση κάθε προβλήματος  μπορεί να προκύψει μόνο μετά από τη συνεργασία των γονέων/κηδεμόνων με το σχολείο.

V.             Στην βάση της ενίσχυσης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπ/κής κοινότητας  και με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού  σύμφωνα με τον Ν.5029 /2023 άρθρο 4 και τον ν 5056/2023 : Κάθε μορφή σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, συναισθηματικής, κοινωνικής, ρατσιστικής, σεξουαλικής, ηλεκτρονικής, διαδικτυακής ή άλλης βίας και παραβατικής συμπεριφοράς, που πλήττει τη σχολική κοινότητα και διαταράσσει την εκπαιδευτική διαδικασία συνιστά ενδοσχολική βία και εκφοβισμό και ιδίως:

VI.           α) η προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψης του μαθητή, β) η συστηματική ή σκόπιμη ή επαναλαμβανόμενη απειλή και προσβολή της προσωπικότητας, της σωματικής ακεραιότητας ή της ψυχικής ισορροπίας των μαθητών, γ) η ανεπιθύμητη, επιθετική συμπεριφορά που εκδηλώνεται μεταξύ παιδιών σχολικής ηλικίας και η ανάλογη συμπεριφορά εκπαιδευτικών που περιλαμβάνει πραγματική ή αντιληπτή ανισορροπία δύναμης, δ) η παρεμπόδιση της ομαλής διεξαγωγής των μαθημάτων και ο βίαιος αποκλεισμός μαθητών είτε από την εκπαιδευτική διαδικασία είτε από τη συμμετοχή τους στην καθημερινή σχολική ζωή, καθώς και ο εν γένει κοινωνικός αποκλεισμός, οι απειλές και η ψυχολογική βία στις επαφές των μαθητών με τους συμμαθητές τους,

VII.         ε) η επιβολή με τη βία και ο εξαναγκασμός σε πράξεις ή παραλείψεις παρά τη θέληση των μαθητών, στ) οποιαδήποτε μορφή βίαιης ή απαξιωτικής συμπεριφοράς ή η ενθάρρυνση σε διάπραξη βίαιων εκδηλώσεων που διαταράσσουν τη σχολική γαλήνη και πλήττουν το κύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας, ζ) ο εκφοβισμός ή η εκδήλωση ρατσιστικών συμπεριφορών ικανών να διαταράξουν την ψυχική ισορροπία και να πλήξουν μαθητές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, η) η προσβολή, οι διακρίσεις ή οι παρενοχλήσεις στη βάση των θρησκευτικών πεποιθήσεων, της εθνοτικής καταγωγής, της φυλής, του φύλου, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, της έκφρασης ή των χαρακτηριστικών φύλου, της αναπηρίας, της κατάστασης υγείας και της σωματικής ή άλλης πραγματικής κατάστασης του μαθητή. Το παρόν εφαρμόζεται αναλόγως για μορφές βίας και συμπεριφορές που εκδηλώνονται προς εκπαιδευτικούς και άλλα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

 

II.         Καινοτόμες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί στο νηπιαγωγείο

Κατά το τρέχον σχολικό έτος και σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό του νηπιαγωγείου, υλοποιείται φέτος πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων και αρκετών διδακτικών επισκέψεων.

Σε περίπτωση διδακτικής επίσκεψης τηρείται το ημερήσιο σχολικό διδακτικό ωράριο, ενώ θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση, προς τους γονείς και γραπτή έγκρισή τους.

III.   Άλλα θέματα Εμβολιασμός μαθητών

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών υποχρεωτικά είναι όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ένα από τα δικαιολογητικά εγγραφής αποτελεί και η επίδειξη του Βιβλιαρίου Υγείας ή άλλο στοιχείο από το οποίο αποδεικνύεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.

 

Προετοιμασία γεύματος - Δεκατιανό

Το δεκατιανό των μαθητών παρασκευάζεται στο σπίτι με ευθύνη των κηδεμόνων τους. Σε κάθε περίπτωση δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μαθητές μέχρι να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης.

 

Άρθρο 4.  Επικοινωνία και Συνεργασία Γονέων/θ      οΚηδεμόνων-Σχολείου                                                                                                      

Ι. Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας

Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των κηδεμόνων προς το Σχολείο και τον εκπαιδευτικό .Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει να υπάρχει μια ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς των νηπίων.

Για οποιοδήποτε αίτημά τους, οι κηδεμόνες απευθύνονται στην εκπαιδευτικό της τάξης.

 

ΙI. Διαδικασίες ενημέρωσης και επικοινωνίας Σχολείου και γονέων/κηδεμόνων

Οι συναντήσεις για ενημέρωση των κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς προγραμματίζονται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων:

o     Στην αρχή του διδακτικού έτους, όπου λαμβάνει χώρα ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου.

o     Κάθε φορά που ο/η εκπαιδευτικός της τάξης κρίνει αναγκαία μια έκτακτη συνάντηση.

o     Κατά την ενημέρωση προόδου με το πέρας κάθε τριμήνου, όπου πραγματοποιείται παιδαγωγική συνάντηση της εκπαιδευτικού της τάξης με τους γονείς των μαθητών προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των παιδιών τους.

o     Η είσοδος των γονέων στο σχολικό χώρο επιτρέπεται μόνο κατά τις προβλεπόμενες ώρες συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.

 

   ΙΙΙ. Νέα Ψηφιακά Εργαλεία

 

1. Ψηφιακή Βεβαίωση Φοίτησης. Οι γονείς των μαθητών έχουν τη δυνατότητα έκδοσης Βεβαίωσης Φοίτησης των εξαρτώμενων τέκνων τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/attending-school).

2. Ψηφιακή Πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και των φαινομένων εκφοβισμού. Για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και  του εκφοβισμού έχει δημιουργηθεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα για υποβολή καταγγελιών (HYPERLINK "https://stop-bullying.gov.gr/%C2%A0"https://stop-bullying.gov.gr/ ). Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα έχουν πρόσβαση μαθητές και γονείς, καθώς και όσοι έχουν την επιμέλεια μαθητών,οι οποίοι δύνανται να υποβάλλουν αναφορές. Επίσης, ορίζεται συγκεκριμένο Πρωτόκολλο Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού με σκοπό την εξέταση των αναφορών και την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικής βίας (ν. 5029/2023 (Α’ 55)).

3. Ψηφιακή Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων. Δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τις απουσίες, τη βαθμολογία των μαθητών/τριών και ανακοινώσεις που αφορούν την σχολική μονάδα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής «eParents» (https://eschools.minedu.gov.gr/). Οι διαθέσιμες υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στην πρώτη έκδοση του υποσυστήματος «e-Parents», οργανωμένες ανά ρόλο χρήστη, είναι οι εξής: Ανακοινώσεις και Ειδοποιήσεις Σχολικής Μονάδας, Απουσίες Μαθητή, Βαθμολογίες Μαθητή.

Οι γονείς οφείλουν να επικαιροποιούν τα στοιχεία επικοινωνίας τους και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς για κάθε αλλαγή, ώστε το Νηπιαγωγείο να έχει τα ισχύοντα τηλέφωνά τους και τις έγκυρες ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους για την αποστολή ενημερωτικών σημειωμάτων ή/και υπεύθυνων δηλώσεων για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων/δράσεων/εκδηλώσεων κ.λπ.. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει τακτικά να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου, και να είναι άμεσα διαθέσιμοι.

 

.

 

III. Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων δεν έχει συγκροτηθεί αλλά μας βοηθά ο Σύλλογος Γονέων του 12ου Δημοτικού Σχολείου . Γνωρίζοντας όμως ότι είναι ένας σημαντικός θεσμός κι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σχολικής Κοινότητας η Προϊσταμένη προσπαθεί να ωθήσει τους γονείς για τη δημιουργία του.

 

 

IV.      Η σημασία της συνέργειας όλων

 

Το 12ο Νηπιαγωγείο Χανίων είναι ένα συνεργατικό και δημοκρατικό σχολείο , ανοιχτό στην κοινωνία και έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας – μαθητών, εκπαιδευτικών, Προϊσταμένης, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να επιτύχει στην αποστολή του.

 

Άρθρο 5: Πολιτική του σχολείου προστασίας από πιθανούς κινδύνους                                                                                                    

Αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών

Οι φυσικές καταστροφές παρουσιάζουν αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια με ποικίλες συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι σχολικές μονάδες, ως λειτουργικοί χώροι φιλοξενίας και δραστηριοποίησης ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού, απαιτούν αυξημένο βαθμό ετοιμότητας έναντι των κινδύνων αυτών.

 Τα οφέλη ενός σχεδίου διαχείρησης κρίσεων έγκεινται στη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχικής υγείας του ανθρώπινου δυναμικού του σχολείου:

Οι φάσεις του σχεδίου υλοποίησης της διαχείρισης κρίσεων είναι οι εξής:

 

1.   Προσδιορισμός της κρίσης - γεγονότος (π.χ. πλημμύρα, πυρκαγιά).

2.   Επίπεδο αντιμετώπισης.

3.   Ειδοποίηση - ενημέρωση όσων εμπλέκονται στην αντιμετώπιση της κρίσης.

4.   Επιλογή τρόπου και πλαισίου ενημέρωσης των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων, των γονέων και κηδεμόνων.

5.   Αξιολόγηση διαχείρισης της κρίσης.

Στη σχολική μας μονάδα συστάθηκε μια ομάδα διαμόρφωσης Σχεδίου Αντιμετώπισης Κρίσης που είναι ο σύλλογος διδασκόντων με επικεφαλής την Προϊσταμένη. Για την προστασία από σεισμούς και συνοδά φυσικά φαινόμενα επικαιροποιείται τακτικά το Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στην αρχή της σχολικής χρονιάς και υλοποιούνται ασκήσεις ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους γνωρίζοντας το χώρο συγκέντρωσης τους στον αύλειο χώρο μας (πίσω από την κίτρινη γραμμή).

Διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση κρίσης οι μαθητές παραδίδονται μόνο στους κηδεμόνες τους ή στα πρόσωπα που αυτοί έχουν ορίσει γραπτώς για την παραλαβή τους από τη σχολική μονάδα.

Τέλος, σε καταστάσεις πανδημίας ή ακραίων-επικίνδυνων φαινομένων οι εκπαιδευτικοί, νήπια, κηδεμόνες, , οφείλουν να συμμορφώνονται και να ακολουθούν ρητά τις οδηγίες που εκδίδουν οι εκάστοτε αρμόδιοι φορείς/υπηρεσίες: π.χ. ΕΟΔΥ, ΥΠΑΙΘΑ, Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κ.λπ. για την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ασφάλεια των μελών της.

 

Άρθρο 6: Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας- Διαδικασίες διασφάλισης της εφαρμογής του

Ο κοινά συμφωνημένος Κανονισμός βασίζεται στην ισχύουσα νομοθεσία και στις σύγχρονες παιδαγωγικές και διδακτικές αρχές. Η τήρησή του από όλους τους παράγοντες του σχολείου (νήπια, εκπαιδευτικούς, κηδεμόνες, βοηθητικό προσωπικό) με αμοιβαίο σεβασμό στον διακριτό θεσμικό ρόλο τους αποτελεί προϋπόθεση της εύρυθμης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο μπορεί το σχολείο να οικοδομήσει για να πετύχει τους στόχους και το όραμά του.

Θέματα που ανακύπτουν στην εκπαιδευτική καθημερινότητα και δεν προβλέπονται από τον Κανονισμό, αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση από την Προϊσταμένη και το Σύλλογο Διδασκόντων, σύμφωνα με την κείμενη εκπαιδευτική νομοθεσία σε πνεύμα συνεργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέλη.

Οι γονείς των μαθητών ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο, έντυπο ή ηλεκτρονικό, σχετικά με τον κανονισμό του Νηπιαγωγείου ο οποίος ισχύει μέχρι την έγκριση νεοτέρου.


 Χανιά  8 Οκτωβρίου 2024

                                                                  Η Προϊσταμένη

                                                                        Τ.Σ.Υ

                                                           Παρασκευάκη Ελευθερία